Want ik Zit Veel in mijn Hoofd

Posted on

The mind is the friend
Of those who have control over it,
And the mind acts like an enemy
For those who do not control it.” ― Bhagavad Gita – Chapter 6

Vaak hoor ik mensen zeggen ‘Ik kan geen yoga beoefenen, want ik zit te veel in mijn hoofd’, of ‘ik kan me niet concentreren.’ Anderen verwachten dat yoga-asana of meditatie hun gedachten verwijdert. Mensen vragen zich af wat ze moeten doen om tot rust te komen of hoe ze kunnen stoppen met denken.

Niet in je hoofd zitten is een lang leerproces.

Ik persoonlijk heb yoga niet opgezocht, ze kwam naar mij toe. Ik was altijd nieuwsgierig naar de relaties, relaties tussen mensen, de relatie met de geest en het lichaam, de relatie met mijzelf. Ik vond de filosofische en psychologische kant van het leven heel interessant. Ik zie alles als een geheel, in connectie.

Het is goed om yoga-oefeningen te doen, maar die zullen niet snel werken als je verkeerde keuzes in je leven maakt. Ik kan je zeggen hoe het voor mij was/is, ik kan niet zeggen hoe het voor jou zal zijn. Wat ik zeker weet is dat je moet oefenen, veel oefenen. En leer bij jezelf te zijn. Want yoga, dat ben je zelf. De beoefening is om de weg naar jezelf te vinden. Hier heb je wellicht nooit tijd voor gemaakt om dit te begrijpen, er aandacht in te steken en van te genieten. Je was misschien bezig met wat anderen van je denken, wat het systeem van je wil en aan wie/wat je de schuld kan geven dat je in je hoofd zit.

“If your body goes in search of a relationship, we call this sexuality. If your mind goes in search of relationships, we call this companionship. If your emotion goes in search of relationships, we call this love. If your energies go in search of relationship, we call this yoga.” ― Jaggi Vasudev, Life and Death in One Breath

Op mijn 25ste heb ik geleerd dat alle nieuwe dingen spanning opleveren voor mij. Ik was bang voor mijn eigen ups en downs, depressies en angsten, maar ik wist dat er een oplossing zou komen. Het licht van de zon was er altijd in mijn idealistische hoofd. Mijn gedachten zijn mijn inspiratie, steeds waren er weer nieuwe vragen. Ik heb geleerd om met plezier naar mijn gedachten te luisteren, ze af en toe met respect te negeren en met kennis mezelf af te sluiten. Ik weet al lang dat de kracht van onze gedachten ons ook kunnen genezen, als zij maar positief zijn. Laten we gelukkig zijn dat er beweging in je hoofd bestaat. De richting van die beweging kun je zelf sturen.

Nu iets praktisch. Misschien is het fijn een keer op je hoofd te gaan “zitten”, dat je de Bhastrika-ademhaling doet in deze Salamba Sarvangasana variatie. Je zult dan meteen merken hoe andere delen van je lichaam ook aandacht nodig hebben. En doordat je de aandacht over je lichaam verdeelt, zal het moeilijk zijn nog veel in je hoofd te zitten. VIDEO 

Namasté,

Amika Yoga